TOPlist

Jacob

Začátečník 2695 Mistr

Napsal: Islanzadí de Eamë | Kategorie: Lidé - Muž
Dne: 20.06.2020 19:29:05 FB



Srdce jako zvon a játra jako z kamene!

 

 

kapitán Jacob Mëlark

 

Jméno: Malöy, své skutečné jméno už však téměř zapomněl; znám je jako kapitán Jacob Mëlark, zvaný též Jake Pírko

 Rasa:  člověčí

Pohlaví: mužské

Věk: táhne mu na pětatřicet

Náboženství: Nábožně uctívá leda tak lahev rumu, pokud je plná, a modlí se možná tak v dobrý vítr do plachet. Věří ale v určitou dávku nadpřirozena, v sílu moře a jeho bytostí, ve staré námořnické mýty a pověry.

 

Povolání: Když to situace vyžaduje, prezentuje se jako námořník a obchodník, ale pravdou je, že je pirát jako vyšitý. A musí se hodně snažit, aby to na něm nebylo na první pohled poznat. 

 

Vzhled

V prvé řadě je nutné zmínit, že na svůj věk vypadá Jacob zatraceně zachovale. Sám říká, že ho zevnitř konzervuje rum a zvenčí se o to postará mořská sůl. A kdo ví, třeba na tom skutečně něco je. Jistě, jeho obličej kromě několika jizev brázdí i mnoho vrásek kolem očí a úst, ale jako seschlý stařec opravdu nevypadá. Oválnému obličeji nepochybně dominuje pár jasně modrých očí - ty se totiž pyšní přesně takovou barvou, jakou má moře, když se na mělčině důvěrně vítá s písčitými břehy. Nejsou to žádné znavené, staré oči, ale mladistvé, plné blyštivého života a elánu. Na bambulkovitém nosu je vidět, že byl už párkrát zlomený, a stejně tak i na rtech, že byly několikrát natržené. Jake má plavé vlasy dlouhé zhruba po ramena, nosí je však většinou svázané tak, aby mu nepřekážely. A ano, na spáncích už mu kvete stříbro; krom toho mají jeho vlasy tendenci blednout na slunci do téměř platinové. A jak jeho vlasy světlají, úměrně tomu tmavne jeho pleť, která se velmi dobře opaluje - podtrhuje tak výraznou barvu jeho očí a navíc mu pak po celém těle vyskakuje nespočet pih. Tváře Jacobovi většinou porůstá alespoň krátké strniště.

Nutno zmínit, že jeho tělo zdobí kromě jizev i několik tetování. Ta největší má na hrudi a mezi lopatkami. Téměř přes celou hruď má zvěčněnou podobu své milované lodi, záda mu pokrývá obrázek kotvy a vlaštovky. Kolem levého zápěstí má vytetovaný uzel a jinak po jeho těle najdeme nespočet menší obrázků, které zpravidla nějak zvěčňují moře či bytosti z legend a mýtů, jenž jsou s mořem nějakým způsobem spojené.

Co se oblékání týče, Jacobův styl je dost ležérní. Na lodi, pokud je teplo, se obvykle pohybuje jen v tříčtvrtečních kalhotách a bos, maximálně si na hlavu narazí kapitánský klobouk. Jinak ale nosí volné košile, oblečení porůznu vrství a je-li chladněji, uvidíme ho v po kolena dlouhém kabátu. Umí se ale i vyfiknout, když na to přijde… jen na to přichází velmi zřídka.

 

Povaha

Jake je navenek charismatický prevít, který se pyšní pořádně ostrým jazykem a nebojí se říct, co si myslí. Cokoliv. O čemkoliv a komkoliv. A řekne vám to klidně z očí do očí, aniž by hnul brvou, přičemž je mu naprosto jedno, jak vás to zasáhne a zraní. Servítky si opravdu nebere, nenechá si šlapat po hlavě a velmi rád si utahuje z ostatních - Král sarkasmu je zřejmě jeho druhé jméno.

Abychom mu ale jen nekřivdili, Jacob má i své světlé stránky. Třebaže se velmi často chová jako arogantní blbec, ve skutečnosti to není zlý člověk. Má srdce na správném místě a vyloženě ubližovat ostatním mu bůhvíjakou radost nedělá. Ačkoliv to nedává najevo, přátel si velmi cení a patří mezi jeho priority, stejně jako nezlomná, stoprocentní loajalita - za svou posádku by položil hlavu na špalek a oni to dobře ví, udělali by totéž. Jacob není hlupák, inteligence mu nechybí, ale pravdou je, že preferuje jednodušší život sestávající z pitek, zábavy a čehokoliv, co se týká jeho milované lodi. Tu má totiž snad ještě radši, než posádku. Zodpovědnosti moc nepobral, ale když jde do tuhého, alespoň dokáže zachovat chladnou hlavu a vybruslit z nečekaných situací bez jediného šrámu.

Jacob má pevnou vůli a těžko říct, co by ho dokázalo zlomit a srazit na kolena; nicméně je fakt, že se děsí ztráty svobody. A nejen tak, že by mohl skončit v žaláři, ale děsí ho například i svatba, představa, že by se musel usadit a dožít na jediném nudném místě. Jake má duši a srdce objevitele a tuláka, od dětství ho lákají neprobádané dálavy a je hluboce zamilován do širého moře, které mu dodává pocit naprosté svobody. Patrně by zvládl žít i jiný život, ale zřejmě by se během několika měsíců utrápil a pomátl. 

 

Historie

Jake se nerad ohlíží do minulosti, ale když už to sem tam udělal, nejednou ho napadlo, že by někdy chtěl poznat jaké to je, mít klidný a nezajímavý život. Dětství možná totiž měl úplně obyčejné, ale tím to taky skončilo. Pak ho život vcucnul jako divoký mořský vír a od té doby s ním smýká, ždímá ho a zkouší, kolik ještě vydrží.

Vyrůstal v rodině sedláka a odmala byl nucen pracovat na poli a s dobytkem, jenže Malöy se narodil s hlavou plnou snů, které mu z palice nikdo nedokázal vytlouct. A tak sotva povyrostl a osamostatnil se, nasadil toulavé boty a odešel do světa, jen aby vzápětí zjistil, že žít na vlastní pěst v poměrně drsném světě není vůbec jednoduché. Často měl hluboko do kapsy a několikrát se přimotal do ne zrovna příjemné společnosti, kde skončil s dýkou na krku, ale vždycky dokázal ze šlamastyky vyklouznout bez větší újmy na zdraví, mnohdy dokonce bohatší o měšce, které zvládl šlohnout při útěku. 

Protože však prakticky nic pořádně neuměl, farmařit nechtěl a toulat se světem osamoceně nebylo zrovna rozumné, stal se z něj později žoldák. Muž ochotný udělat prakticky cokoliv, za co mu bylo zaplaceno, i když od vyloženě špinavé práce držel dlouho ruce pryč. 

První z větších zlomů v jeho životě nastal v okamžiku, kdy se potkal s půvabnou Sarikou, kočovnou herečkou, která mu ukradla srdce. Do té doby zažil už mnoho románků, ale žádný se nemohl vyrovnat tomu, co zažíval se Sarikou. Pro ni byl ochotný život položit, s ní by se býval byl dokázal usadit, mít rodinu… a skutečně si to tak maloval. Blázen jeden! Třebaže si malovali šťastnou budoucnost, osud jim zjevně nepřál. Nejen, že Sarika dvakrát potratila, ale když konečně porodila dceru, navždy opustila své novorozené dítě i Malöye. Ztráta milované ženy jej ranila a zlomila a nedlouho poté se rozhodl dcery vzdát - s těžkým srdcem ji nechal u příbuzných u jezera Leona a přesvědčil sám sebe, že u nich jí bude lépe. Jeho život nebyl vhodný pro výchovu malého dítěte. 

Malöy propadl démonu alkoholu, klesl na samotné dno své pozvolna hnijící duše, a protože lidé v těžké době odmítali platit žoldákům, nějakou dobu se poflakoval a žil z ruky do huby. Až se nakonec v jednom z menších přístavních měst přimotal k verbování posádky jedné z lodí, vzal první místo, které se mu naskytlo, a zcela propadl kouzlu moře.

Rum sice milovat nepřestal, ale moře a loď miloval víc, a tak se kupodivu neuchlastal k smrti, ale naopak se vzchopil - s novým odhodláním a novou dávkou života v žilách. Na své trápení nezapomněl, ale aspoň se od něj vzdálil na konejšivých houpavých vlnách širého oceánu. Brzy se ukázalo, že má mořeplavectví zřejmě v krvi, neboť na pomyslném žebříčku mezi posádkou vystoupal vysoko… až někam ke strážnímu koši. A bylo mu jedno, že se z domnělých obchodníků vyklubali spíš piráti, drancující lodě na obchodních stezkách. 

Leč bohové se zřejmě rozhodli prašivé piráty potrestat, neboť na jejich loď seslali krutou bouři. Ani zkušený kapitán s nadmíru schopnou posádkou nedokázal rozmarům počasí čelit, a tak loď skončila na mělčině, poničená a bez kapitána, kterého spláchlo moře. Tehdy asi pětadvacetiletý Malöy chytil příležitost za pačesy - loď opravil z posledních peněz, které neskončily v hlubinách moře, a pasoval se do role kapitána.

Protože byl schopný a oplýval nemalým charisma, zbytek posádky jej následoval. Malöy však tehdy zůstal někde na útesech s roztříštěnými kusy lodě - na opravenou a vylepšenou brigu se nalodil kapitán Jacob Mëlark, který loď překřtil na Evarínfëu - Hvězdu soumraku. Jméno, které zaslechl v jednom z pobřežních měst a jehož význam složitě dohledával, avšak zapsalo se mu hluboko do srdce. 

Dlouhá léta se plavil na moři, budoval si pověst a neměl potřebu nijak často se dotýkat nohama pevné půdy, avšak démoni minulosti mu znovu začali šlapat na paty. A tak se Jacob rozhodl čelit jim; vyhledal svou dceru, aby jednou provždy urovnal a ujasnil to, co jej trápilo od mládí, od chvíle, kdy ztratil milovanou Sariku. Našel ji, Maliu, s divokým pohledem modrých očí a hřívou plavých vlasů - na okamžik mu přišlo, jako by spatřil svůj odraz, a přesto v něm viděl i něco z milované ženy, kterou před lety ztratil. 

Najít si k Malie cestu však bylo těžší, než očekával. Vysvětloval a omlouval se, ale přesto v něm hlodaly pochybnosti a přesvědčení, že není dost dobrý. Že co ztratili a nikdy neměli už nemohou dohnat. Přesto se však snažil pro svou dceru udělat, co považoval za dobré… Prodal statek, zaplatil jí další studia a pak s nenávistí vůči sobě a studem tak hlubokým, že se v něm topil, popadl zbytek peněz a zmizel Malie ze života, znovu a nenávratně. Splatil dluhy, které měl vůči obávaným mořským vlkům, z nichž mu někteří šli po krku, a utekl zpět do náruče moře. Jedině tam se cítil v bezpečí a zcela svobodný, ničím nespoutaný. Přesvědčil sám sebe, že se o sebe Malia postará, a donutil se neohlížet zpět; vydatně mu v tom pomohl starý přítel rum. 

Od té doby je prakticky na útěku před svou vlastní minulostí, svými omyly a chybami, které udělal, a doufá, že čas minimálně otupí rány, které utržil. A navzdory všem těm démonům, kteří svírají jeho nitro, pověst kapitána Jacoba Mëlarka stoupá a jeho jméno se stalo známé v pobřežních oblastech snad celé země. 

 

Rodina

Aktuálně Jacob považuje za svou rodinu svou posádku. Hořce si však uvědomuje existenci své dcery, která se řadí zřejmě mezi jeho jediné žijící příbuzenstvo. Jeho rodiče už totiž nežijí a sourozence nemá, nebo o nich alespoň neví. Zkrátka a dobře, Jake žije život osamělého mořského vlka, jehož jediným zázemím je loď, a vlastně mu to tak poměrně vyhovuje.

 

Dovednosti

Mořeplavectví - 4/7

    Ovládání lodi - 5/7 - plachty, kormidlování,...

    Navigace - 4/7 - podle kompasu i podle hvězd

    Uzly - 2/7 - základní uzly pro úvazy zvládá, ale na ten zbytek má svoje lidi, že jo

 

Fyzická zdatnost - 3/7

    Plavání - 2/7 - neutopí se, zvládne doplavat od lodi k břehu, ale tím to hasne

     Šplh - 3/7  - rád leze po ráhnoví a poflakuje se ve strážním koši

    Obratnost - 4/7 - svou přezdívku Pírko nezískal jen tak pro nic za nic - Jake se totiž (nejen) během boje nadnáší jako pírko, hýbe se rychle a s lehkostí, a je těžké ho zasáhnout, natož polapit - vždycky proklouzne mezi prsty

    Síla - 2/7 - pochopitelně mu nějaká síla nechybí, ale spíš než na svaly spoléhá na svou mrštnost

 

Boj - 3/7

    Šerm - 3/7 - především se svým lehkým úzkým mečem, ale zvládá i šavli a rapír, těžší zbraně ovšem neovládá s takovou jistotou

    Boj beze zbraně 2/7 - pirátský život je plný pěstních soubojů, víme?

 

Gramotnost 2/7 - čte pomalu a neobratně, ale přečte si, co potřebuje, a škrábe jako kocour, velmi neochotně. Nejlépe mu jdou počty, protože je nutné počítat zlaťáčky, které jsou jeho srdci tuze milé.

 

Majetek

× Briga, kterou miluje víc než cokoliv na světě, a která nese poetické jméno Evarínfëa - Hvězda soumraku.

× Úzký a lehký jedenapůlruční meč, dvě krátké dýky a spousta pirátských cetek a cingrlátek.

× Papoušek Adé - upovídané zvíře, které zvládá především nadávat a opakovat to, co by nikdy nemělo být opakováno.


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše