TOPlist

Bayn Železná pěst

Začátečník 2777 Mistr

Napsal: Arwina Greensleeves | Kategorie: Archív postav - Muž
Dne: 05.08.2012 22:32:06 FB



Bayn Železná pěst

 

 

Bayn

 

 

Odrážka

Jméno: Bayn Železná pěst z Caironu

 

Titul: Generál Galbatorixových vojsk, lord a lení pán osady Heldedský průsmyk a lení pán vesnice Stráně. Rovněž je i pánem državy, jménem hrádek Cairon.


Druh: Člověk (čistokrevný), zakladatel rodu Z Caironu

 

Datum narození: Dvacet dní po 4 úplňku o létech 3229
Věk: Okolo 35 zim

 

Odrážka

 

Podoba:

 

Bayn je na lidi středověkého typu vysoký po otci. Má okolo 6,5 stopy, což z něj činí opravdového obra. Navíc se svým mohutným vypracovaným tělem mu už nejednou chtěli přiřknout přízvisko obr. Bayn však více dbá na obratnost a sílu, než na výhodu ve velikosti. Svaly se mu stále rýsují po celém těle a jeho skoro nadlidská síla mu pomáhá s nošením brnění i bojem na bojišti.

Bayn má ostře řezané rysy, široké nadočnicové oblouky a mohutné čelisti. Tvář mu porůstá krátký vous, který mu porůstá i líce. Na bradě je pak svázaný do copánků, které se většinou liší počtem i velikostí, jelikož si je Bayn splétá dle své nálady. Již několik lidí mu řeklo že je příliš zženštilý, ale nechtějte vědět co se stalo pak.Vlasy jsou dlouhé a velice světlé barvy a jsou rovněž spleteny do několika copů, které mu sahají až po lopatky. Má rovněž spletené dva, které mu spadají až na hruď a svázány je má rudou stužkou.

Oči jsou na Baynovi jeho největší zvláštnost. Možná proto že jedno je ledově modré a pravé, přes které se táhne zřetelná jizva je bledé a znetovřené. Jediné co mu z oka sám vládce zachránil byl zrak, jímž dokáže rozeznat pouze obrysy. Je tudíž skoro slepý na jedno oko, hrozivého zranění jej však naštěstí nijak neomezuje.

Nos mezi nimi, není nikterak velký, ovšem pouze dokresluje ostré rysy tváře.

Bayn nedisponuje žádným tetováním, ovšem má nespočet jizev. Jedné obvzlášť velké si všimnete hned. Protíná mu celé pravé obočí a zskal ji v boji, když mu nepřátelská sekera rozťala helmici, div že mu nerozťala lebku a Bayn pak zůstal několik dní v bezvědomí. I tehdy při něm bohové stáli. Na rukou jich je tolik, že překrývají jedna druhou, ať už od čepelí mečů či kouzel. Jedna velká začíná na rameni a táhne se až k lopatce. Na levé ruce má pak zřetelnou jizvu po šípu, který mu prošel rukou a zlomil několik kostí v zápěstí. Navíc po nevhodném ošetření mu v něm zůstaly třísky a Bayn byl rád že nedostal otravu krve, ovšem musel se spokojit s omezenou hybností dlaně. Na pravém líci se mu zračí další jizva, ovšem ztrácí se pod vousy a není příliš zřetelná, stejně tak další pod levou rukou, kudy šíp prošel a těsně minul plíce.

 

Bayn se odívá dle příležitostí. Jeho běžná garderóba, kterou nosí ve městě či doma se skládá povětšinou z několika lněných tunik, modré a purpurové barvy, či drahých košil. Na nich je většinou tenkými zlatými nitěmi vyšitý severský vzor. Nechává si je šít v Ceunonu.

Přes to vše má buď přehozenou koženou černou vestu, či téměř černou brigantinu a nebo kožešinový plášť. Kalhoty nosí buď v přírodní barvě, nebo v tmavě hnědé a černé, rovněž jsou lněné.

Boty poté vysoké kožené, hnědé barvy. Jejich přezky jsou ze železa a podrážka je okovaná, takže mu pořádně drží.

Na Baynovi ovšem, krom oblečení, uvidíme i nějaké ty doplňky. Většinou skryty na opasku, ovšem dále dva prsteny. Jeden pečetící s vlastním rodovým znakem. A druhý s rytým znakem Galbatorixovým.

Opasek, kterým si buď spíná kalhoty či obvazuje kabát či zbroj, je hnědé barvy, prošívaný zlatými nitěmi a pobit cvoky. Rovněž je ozdoben zlatou sponou v severském stylu.

To samé můžeme říci i o druhém opasku, který nosí jen zřídkakdy a většinou, pokud je v poli. Je modrý, jako mořská hladina a prošívaný stříbrnými nitěmi v těch nejemnějších vzorech. Rovněž i jej zdobí velká zlatá spona.

Opasky rovněž nosí několik dalších nezbytných doplňků. Krom měšce s penězi a tobolkou na ostatní věci, která je sešitá z látek purpurových, se mu za opaskem houpe nádherně zdobená lovecká dýka v koženém pouzdře a pochva s mečem, stejně okázalá a dost možná i více.

 

Ve službě, na bojišti či v kasárnách se obvykle prochází v několika vrstvách zbroje. Na lněných spodkách se nese kroužkovaná košile se suknicí shruba po kolena. Na tom všem má přehozen temně modrý přehoz, prošívaný stříbrnou nití. A přes to většinou ještě masivní kožešinový plášť prošívaný ocelovými kruhy.

Na rukou a zápěstí nosí tvrdé kožené rukavice, zpevněné plíšky. Ty má poté svázané s horní polovinou těla několika uzly. Přes kroužkovou košili na nohách má černé kalhoty či hnědé kalhoty, většinou v tmavých barvách a bez ozdob.

A na nohou, vysoké ocelové boty s tvrdou podrážkou a náholeníky jej chrání i před takovými útoky, jaké uměli jen přední elfští šermíři či trpaslíci. Tyto boty jsou rovněž umně zdobeny v severských ritinách a znacích.

Jeho brnění je tudíž velice masivní a tak je v boji trošku pomalejší než ostatní bojovníci. Ovšem většina lidských bojovníků se mu ani nedostane k tělu.

U pasu má vše stažené dvěmi koženými opasky (viz. nahoře).

Na hlavě pak povětšinou nosí obyčejnou helmici nordského typu (viz. obrázek pro laiky) s pevným hledím pro oči a chráničem nosu.

 

 

Vojsko a rozpoznávací znamení:

 

Baynovo vojsko se skládá převážně z severských válečníků, kteří stejně jako on, pocházeli z hor Dračích a okolí.

Většina válečníků je dobře vycvičena a jeho jednotky operují v oddílech po stech mužích, jenž jsou po třech skupinách přiděleni k jednomu Baynovu pluku, kterých je celkem čtyři. To mu umožňuje ovládat své jednotky téměř s chirurgickou přesností, i když odlišnost od zavedených pravidel není příliš oblíbená a to zvlášť u Baynových konkurentů.

Vojsko čítá přes 3 jízdní oddíly z  toho jeden jízdního lučištnictva, 2 lučištnické, 3 lehkooděnecké složené převážně z mužů v lehkých kožených a kroužkových zbrojích (hauberky aj.), 2 těžkooděnecké z mužů urostlých a tvrdých s brněním z plíšků a šupin, 1 žoldnéřský, jenž sjednocuje snad všechny rasy a zaměření a 1 tvoří samostatná Baynova garda, jenž je nechvalně známá svými zkušenostmi.

 

Rozpoznávacími znameními jsouc tabardy, jenž vojáci Bynova vojska nosí, krom základních poznávacích znameních Galbatorixe. Jsou modré jako mořská hladina a přes ně se táhne složitý reliéf vyvedený v bílé barvě. Podobá se propleteným kruhům.

Důstojnictvo je vybaveno ještě cestovními plášti, jenž jsou u krku ozdobeny zubatým ornamentem bílé barvy.

 

 

Odrážka

 

Povaha a záliby:

 

Bayn má otevřenou a přátelskou povahu, ovšem výcvik vojáka jej dovedl k úctě a vypracované masce. Ke všem se jeví jako kus ledu, chladný, odměřený a arogantní a tvrdý jako kus skály. Nerad si špiní ruce byrokratickými záležitostmi a nedělá mu problém si najímat lidi na práce jakéhokoli typu. Je perfekcionistický a vše potřebuje dokonale promyslet a stejný přístup vyžaduje i od svých podřízených.

Co jej však na vojně neodnaučili je výbušnost. Dokáže se lehce naštvat, či nechat vyprovokovat a pak není hezké, když rozdává pěsti či dojde v boji na čepele.

I přes svou výbušnost, je ale dosti trpělivý a dokáže si počkat. Někdy je i nepěkně vypočítavý.

 

Pod maskou je však přátelský a společenský typ. Na svém hrádku uspořádal už nejednu oslavu či ples a podobně se vyžívá i ve společnosti ostatních šlechticů. Snaží se chovat čestně a nemá rád lži a intriky, ve kterých není tak zběhlý jako ostatní šlechtici. Dokáže být i nepěkně lstivý a pomstychtivý. Sebevědomí mu taky rozhodně nechybí a není to muž, který se po jedné porážce okamžitě vzdá. Dokáže být vzpurný jako kozel a ne všem rozkazům se stoprocentně podvolí, pokud není přesvědčen o jejich bezchybnosti.

 

Služba ve vojsku mu však přidala do vínku i vlastnosti, které se k normálnímu obyvatelstvu nedostanou. Dokáže číst a psát, počítat, vyzná se ve strategii a je skvěle informován o dění v Alagaesii, takže má přehled.

Je výborný lovec, miluje lovy a hony a v lesích svých držav je častokrát pořádá. Rovněž si vydržuje svého hajného aby se o zvěř staral. S nárůstajícím bohatstvím a jměním přišel na zub četbě a literatuře, nechává si přednášet poezii a na hostině, kterou Bayn uspořádá určitě nebude chybět potulný bard.

Dále se seznámil s hrou v šach a vrhcáby a pokud má příležitost rád si zahraje.

Ovládá dokonce i hru na loutnu.

 

 

Odrážka

 

Historie:

 

Bayn se narodil na usedlosti poblíže Therinsfordu páru Sandře a Rodrickovi, byl to už rok co se jim narodil jejich prvorozený syn a tak byli rádi, že mu a sobě zajistí slušnou výpomoc na statku. Bayn již odmalička usiloval o post svého bratra a často se s ním pral a nejednou dostal herdu do zad či si jej Rodrick ohnul přes koleno a dal mu na holou.

Mládí však utíkalo rychle a Bayn pomalu dospíval. K jeho prvnímu bratru přišla sestra Selen a další syn Krain. Před dobou, kdy by měl šetnáct zim (to už bylo dávno po rodinné tragédii s Krainem) se však v rodině cosi zvtrlo. Baynovi se nepodařil jeho plán a starší bratr přežil Baynův pokud o to se jej zbavit. Sice to nebylo očividné ale rodiné rozepře jej vystrnadily ven a navíc neustály pocit vysícího meče byl nesnesitelný.

Nechal se tedy naverbovat do armády, která v tu dobu procházela krajem. Za pár střbrných by se mohl přeci jen vypracovat a posléze se usadit jinde. Vidina dobrodružství a lákavých penízku jej učarovala. Ovšem nic nebylo jak to vypadalo a Bayn se chytil do pasti, stejně jako mnoho jiných. Chod na stříbrném podnosu.

S armádou jen ve sporém brnění, které jej spíše ohrožovalo na životě všemožnými oděrkami a s tupou sekyrou, se potulovali krajinou a v tu chvíli přišla na věc první Baynova opravdová mise. Na poušti potkali karavanu, kterou přepadli bandité, kteří je nestydatě okradli. Bývalý generál tenkrát určil pár nejzbytečnějších chlapů i s Baynem, aby šli tyto pobudy potrestat. O pár hladových krků mohli přijít.

Potyčka se udála nedaleko jedné z Hadarakských oáz a bandité byli překvapeni, ovšem bránili se tvrdě. Mužstvo přišlo o dva muže, než došlo k souboji na těla ve kterém přišel o život velitel mužstva a další dva muži. Bayn však se zbytkem bandity porazil a s hlavou jejich vůdce za ramenem, pochovali své padlé spolubojovníky do písku. Mělké hroby však stejně odvál čas. Bayn ještě nezapoměl vzít meč jejich velitele (důstojníka) a vrátit jej zpět generálovi za což byl povýšen.

Později o dva další roky byl převelen k Beorám, kde hlídali obchod s trpaslíky a vypalovali nory zbojníků. Došlo na několik potyček s Vardeny a několik opravdu tuhých bojů, ze kterých si sám Bayn odnesl nepěkná zranění. Další rok proležel se zlomenými žebry a propíchnutým bokem a jeho vyhlídky byly bledé. Ovšem severští bohové se jej nezřekli a Bayn se zotavil.

Následovaly další roky klidu a po provokaci se konal největší Baynův vojenský střet. Bývalou Surdskou pevnost obsadili bandité, kteří odtamtud podnikali výboje do všech stran a Bayn s dalším mužstvem mužů měli pevnost dobít. Dlouho po klekání se Baynova jednotka octla pod branami malé tvrzi a započala boj. Bandité byli vyděšeni a vyrušeni a v táboře nepřítele tak zavládl zmatek. Po rychlém boji se jim podařilo bandity přemoci a Bayn došel dalšího povýšení.

Strmý kariérní postup jej převelel do Uru´baenu k lóži umírajícího generála, který rozhodl. Bayn, řečený Železná pěst byl jmenován sborem důstojníků generálem a přísahal na kolenou Galbatorixovi věrnost.

S povýšením však přišly povinosti. Už to nebyl kdejaký důstojníček, tentokrát již byl velkým a důležitým generálem. Nemohl se vystavovat nebezpečí, kdy by mu kdokoliv mohl proniknout do mysli a tedy ještě před tím než se osvědčil v poli, strávil mnoho měsíců ba dokonce pár let tím, že v praxi zkoušel své teoretické a později praktické znalosti. Vyučoval jej dvorní Galbatorixův kouzelník, nekromant a několik dalších dvořanů, jenž vládli umem kouzel a tak stejně jako ostatním generálům, mysl zocelili.

Poté mu byl předán ceremoniální meč, načež získal léno, prsten a šlechtický titul. Při velké oslavě bylo dále roztoroubeno Baynovo povýšení a Bayn tak získal právo, vydržovat si armádu.

Bayn se po bujarých oslavách, jal ihned do práce a nezaspal na vavřínech.

Krom několika bitev s elfy při první Galbatorixově výpravě do lesů, se utkal s Bandity. Bojoval s trpaslíky v jejich horách, potlačoval Urgaly ze svých osad. Galbatorixovi špehové navíc brzy odhalili několik pokusů a proniknutí hranic z míst Beorských a o přechod do Surdy a tak se utkal na otevřeném bojišti z Vardenskými výpravami. Jeho taktiky byly vesměs úspěšné, i když se i jemu nevyhlo několik neslavných porážek.

Kupříkladu střet s trpaslíky v blízkosti Buraghu, přepadení Baynových vojsk Vardenskou misí u Aroughs. Kompletní devastatce při 1. bitvě o Du Weldenvarden a nakonec při obléhání Farthen Důru, musel stáhnout své jednotky pryč z hor.

Nyní stráží říši, před ohavnostmi, které číhají nejen v lesích, ale i v horách a za hranicemi v Surdě. Podaří se mu ustát náporu, který jej čeká od sil, jenž si říkají "ty dobré?"

 

Odrážka

 

Schopnosti a Dovednosti:

 

Boj se zbraněmi je pro Bayna hračka a mohlo by se dát říct že skoro žádný šermířský mistr by před ním neobstál. Svůj um trénuje již od vstupu do armády, tehdy jako šetnáctiletý, kterého naverbovali. Ovšem léta bojů a výcviku jej zocelily a nyní je téměř neporazitelným protivníkem. pokud berete souboj na čepele.

Dokáže skvěle bojovat s dvouručním i jednoručním mečem, či sekerou.

Palcáty a cepy mu taky nejsou cizí a dokáže házet i s oštěpem a to přesně na celkem velkou vzdálenost. Ovšem luky a kuše jsou pro něj neznámou, nejde mu to a nejspíše se v tom ani cvičit nebude. (Umí pouze základy a oproti ostatním zbraním je to ostrý kontrast.)

Rovněž boj bezezbraně je pro něj hračka. Svou silou a velikostí kdekoho trumfne a v boji srší agresivitou a energií, která většinu zápasníků utahá.

Výdrž a síla nejsou Baynovi cizí. Disponuje takovou výdrží, že by v plné výstroji dokázal běžet snad od Uru´baenu až ke Gil´eadu. Taková energie se mu pak hodí jak ve válce tak i v normálním životě. Nikdy nevite, kdy budete muset nasekat dříví či ztrestat pár dacanů, kteří neumí držet meč či sekeru.

Je schopný stratég, teoretik a dokáže umně zapojovat hlavu.

Bayn disponuje i znalosti anatomie a polní medicíny. Léta na bojištích mu prokázala nějakou tu zkušenost a tak většinu bitevních zraněních dokáže alespoň spoře ošetřit.

Počty, čtení ani znalost písma není pro Bayna překážkou, disponuje i znalostmi, které nemají k dispozici  někteří šlechtici a prostý lid by se měl klanět nad umem svého generála.

 

Dokáže hrát na loutnu a zná mnoho severských písniček, které se častokráte hrají po krčmách v Dračích horách. Dokonce zná i některé vojenské odrhovačky a jak projížděl Alagaesijí sem tam se mu do ouška přimotal i jinný tón.

 

Krom těch hmotných schopností však disponuje celkem obstojnou znalostí magie na teoretické úrovni, ovšem s kouzly v praktickém měřítku je to horší. Možná by dokázal zapálit ohýnek, ale to by bylo tak všechno.

Ovšem celkem obstojně si dokáže chránit mysl. Kdejaký velmistr by mu do ni, ale pronikl.

 

Odrážka

 

Rodina:

 

Rodrick Silák

Baynovým otcem byl obyčejný sedlák žijící poblíž městečka Therinford, obhospodařoval tři políčka poblíž řeky Anory po celých 45 let a předtím dalších 16 pracoval na políčcích jeho otce po kterém je jako nejstarší syn zdědil. Rodrick byl vysoký svalnatý muž, jeho kořeny pocházely až od původních obyvatel, kteří připluji do Alagaesie. Rodrick už bohužel nežije, zemřel před deseti lety na souchotě.

 

Sandra Lakomá

Sandra má nynní 58 zim. Byla to dcera sedláka ze sousedství a za Rodricka se provdala kvůli spojení statků. Byl to výhodný sňatek ze kterého vzešli 4 potomci. Hergin, Bayn, Selen a Krain, ovšem všichni v okolí z něj radost neměli a tak ze msty ji přiřknuli přízvisko lakomá. Byla to blonďatá žena, ovšem dnes její vlasy nabírají barvu popela, tvář už taky není hladká jako bývala a navíc na pravé oko oslepla a sluch ji taky neslouží. Sandra je nyní stařenka, ale dosud pomáhá Herginovi (nejstaršího potomka a dědice) s chodem statku a výchovou dětí. Ku všem svým dětem včetně Bayna chová vřelý vztah a i když se nyní s Baynem nevídají, určit by jej na statku přivítala s otevřenou náručí kdyby j í to bolavé nohy dovolily.

 

Hergin Honák

Hergin je dědic statku a Baynův bratr. Se svým mladším bratrem neměl vřelý vztah, zvlášť když se Bayn pokusil svého staršího bratra odstranit aby dostal statek. (To tehdy ještě netušil, že se vypracuje.) Po smrti Rodricka odkoupil část dalších usedlostí a na svazích Palancarského údolí zbudoval pastvin a zasloužil se zajeho částečné odlesnění. Bayna nenávidí a nejraději by mu proklál dýku hrdlem a tento vztah přetrvává i na Baynově straně.

 

Selen Zlatavý vlas

Selen se po převzetí statku Herginem, provdala za obchodníka se skotem z Therinsfordu, kde nyní žije. Své přízvisko získala díky nádherným vlasům na kterých si zakládala a nejednoho jimi učarovala. Spolu se svým manželem ovládá trh s dobytkem. S Baynem má neutrální vztah a o své sourozence se nezajímá.

 

Krain

Krain je jediným z potomků, který se nedožil svých 20 zim a nezanechal po sobě žádné potomky. Zemřel, když jej jako malého zle potrhal sousedovic pes.


 

Odrážka

 

Majetek: Sídlo v předhůří Beorských hor , zvaný hrádek Cairon, je Baynovo léno, s několika horskými vesničkami Heldedský průsmyk a Stráně. Bayn na něm skladuje veškeré důležité dokumety a své jmění a už několikrát byl napaden bandity a hlídky si už vyprávěly i o elfském či trpasličím špehu. Na svou důležitost docela bezcenné území, o jehož lení práva však Bayn pečuje. Sedláci opravdu nemůžou říkat, že by se o ně jejich pán nestaral.

 

Jednoruční meč, nordického typu se zdobenou hruškou. Meč je ukut v Uru´baenu a je velice dobře vyvážený. Čepel je oboustraná s ostrým hrotem a Bayn o ni pravidelně pečuje. Rukojeť je omotána na přeskáčku tmavou hovězí kůží a pevně drží v dlani.

 

Ceremoniální meč (jednoručák vykován v Uru´baenu, jednoduchého severského typu s runovým zdobením a s jílcem vykládaným citrínem a slonovinou.) a pečetní prsten, jsou Baynovými odznaky a krom prstenu, který jak už to býva je vždy na ruce. Jsou povětšinou uschovány na jeho sídlu.

 

Tato postava je oceněná Théseovým řádem.

Tento uživatel obdržel pochvalu za excelentní práci v Alagaesijské radě.

 

Důvod ukončení hry: Zemřel po delší nemoci nedaleko pevnosti Orenian, na vyjížďce.

 

- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše