TOPlist

Napsal: Islanzadí de Eamë | Kategorie: Krabice
Dne: 19.03.2020 17:00:22 FB



Dějiny národa víl

 

Autor: Arwina Greensleeves

 

I. Lovanna – první království

 

Kolem roku 800 před příchodem elfů (dále jen PPE) bylo klanem Veernieng ze severu Du Weldenvarden sjednoceno první království víl, obsahující celé území nynějšího Du Weldenvarden a částečně údolí Palancar a Dračích hor.

 

784 PPE – z tohoto roku pochází první písemná zmínka o vílím království, tehdy zvaném Lovanna. Na starodávném pergamenu se píše, že byla za letního slunovratu první královnou Lovanny korunována Etranetha da Veernieng.

 

521 PPE – do této doby je datován nejstarší dochovaný vílí epos o „dračím jezdci“ Artenovi. Vypráví o slepém obdivu mladého víla Artena k dračici Fioren. Fioren se ze začátku k Artenovi chová odmítavě a chladně, nakonec ale podlehne jeho náklonnosti a poutá je cit silnější než smrt. Ač je jejich láska pochopitelně ryze platonická, je čistší a silnější než většina těch, které mohly dojít i tělesného naplnění. Epos končí tragicky, bohyně Aalean, uražená tím, že Arten kvůli Fioren odmítl ruku její vlastní dcery, vyšle proti Artenovi smečku rozzuřených vlků. Víl bojuje statečně, je ale těžce raněn, a jeho milovaná Fioren už ho nedokáže zachránit. Víl jí zemře v náručí a jí samotné pukne srdce žalem. Většina víl tvrdí, že je tento epos pravdivý, a že to tak skutečně bylo, ale žádná z nich nepamatuje dobu, kdy měl Arten žít, a tak nelze spolehlivě určit, jak to bylo.

 

503 PPE – královna Etranetha umírá. Na trůn nastupuje její nejmladší dcera, Juvennei, a uzavírá spojenectví s divokými draky. Tato spolupráce umožňuje vílám rozšířit území o celé Dračí hory a dosáhnout tak mořského břehu.

 

466 PPE – Juvennei se krátce po svatbě narodila dvojčata. Víla je po porodu velmi slabá a říká se, že přestává stačit i na svou funkci královny.

 

464 PPE – přichází první velká epidemie šedé nemoci. Choroba pocházející pravděpodobně z jednoho z ostrovů u pobřeží Alagaesie, se mezi vílami rychle šíří a velmi rychle je zabíjí. Podlehne jí i Juvennei, její malý syn však kupodivu přežije, i přesto, že byl prokazatelně nakažen.

 

461 PPE – po tříletém období smutku je za novou královnu korunována Juvenneina starší sestra Tongath du Veernieng. Vládne dobře a je velmi oblíbená mezi svým lidem, i přesto, že je velice ošklivá – její tvář hyzdí ošklivé jizvy, vzpomínka na boláky způsobené šedou nemocí.

 

438 PPE – mladý princ Gartiin, syn Juvennei, je svou tetou Tongath zasnouben s pohlednou mladou vílou Zalweniou, kterou Tongath Gartiinovi vybrala z jediného důvodu – věděla, že z ní jednou bude výborná královna, na rozdíl od Gartiinovy sestry Iskaii.

 

Zlaté období

 

403 PPE – Tongath se vzdává trůnu a odchází do ústraní. Novou královnou se stává Zalwenia. Je to první víla, která nepatří k rodu Veernieng pokrevně, nýbrž se do něj přivdala. Zalwenia za prvních deset let své vlády stihne rozšířit území království víl až k okraji Beorských hor, kde je její postup zastaven trpaslíky. Za Zalweniiny vlády došlo k obrovskému kulturnímu rozkvětu Lovanny, vznikaly literární díla, která u víl dodnes nemají obdoby, gramotnost se rozšířila i mezi nižší vrstvy a vzniklo také jednodušší vílí písmo, částečně vycházející nejspíš z trpasličích run.

 

386 PPE – narodila se největší vílí kouzelnice, víla Haarkeia. Dobové prameny uvádějí, že je dcerou samotného boha magie Joriina a díky němu má tak obrovskou sílu.

 

360 PPE – mladá Haarkeia začíná učit víly magii. Většinou učí víly mnohem starší, než je ona samotná. Je moudrá a nesmírně mocná. Když se jí skupina mladých vílů-mágů vysmívá a tvrdí, že jsou v magii lepší než ona, nechává ze země vyrůst pětici stromů, které víly uvězní v sobě a rozdrtí je. Pak už nemá nikdo odvahu se jí postavit.

 

342 PPE – moc Haarkeiy roste a s ní i její sebvědomí. Vrhá se na magii živlů a pokouší se o věc téměř nemožnou – ovládnout moc ohně a využít ji. Dokáže to a stává se první Faierlakh, Ohnivou vílou. Oheň je ale v ní a postupně ji ovládá. Haarkeia se stává krutou a zlou a touží zabíjet. Královna Zalwenia vyšle stovku nejlepších vílích bojovníků a mágů, aby Haarkeiu zastavili, ale víla je všechny spálí na popel a ve vzteku zapálí les. Proti víle vyrážejí bojovat i draci, ale oheň víle neubližuje.

 

340 PPE – Haarkeiu Faierlakh uvidí v její zklidněné podobě víl jménem Torran a okamžitě se do ní zamiluje. Když ale zjistí, co je víla zač, a uvidí ji zabíjet, rozhodne se ji zradit a zabít. Ve spánku jí probodne srdce dýkou. Haarkeino tělo okamžitě zachvátí plameny a připoutají k sobě i Torrana. Ohnivá víla se změní na popel a Torran s ní.

 

339 PPE – druhá epidemie šedé nemoci. Na Lovannu ji údajně sesílá bůh Joriin, truchlící pro svou zemřelou dceru Haarkeiu. Epidemie skončí dříve než ta první a zabije mnohem méně víl, přesto na nějakou dobu zastaví rozkvět Zalweniina království.

 

Tma

 

313 PPE - Zalwenia za záhadných okolností umírá a s ní umírá i štěstí a síla království. Její manželství s Gartiinem z rodu Veernieng je prohlášeno za neplatné, a všichni její potomci jsou zbaveni nároku na trůn – a to včetně zrovna úřadující královny, Zalweiny dcery Tairell. Na místo Tairell nastoupila sestra Zalweniina manžela, Iskaia, která proslula svou krutostí (především tím, jak ráda se bavila trháním vílích křídel). Po Lovanně se šušká, že Iskaie pomáhá samotná Haarkeia, kterou znovu oživil její božský otec.

 

286 PPE – Iskaia byla vlastními dětmi zakleta do černé skály, která dodnes stojí v severní části Antharry. Po Iskaie nastoupila na trůn roku její dcera Irdwen, nebyla ale silnou panovnicí a za její vlády přišla Lovanna o většinu svého území, které zabrala rasa trpaslíků.

 

211 PPE – království víl se definitivně rozpadá a národ víl je rozptýlen do všech koutů Alagaesie.

 

II. Adlovanna – druhé království

 

145 PPE – Druhé království, ve vílím jazyce „Adlovanna“, bylo sjednoceno společně vílími rody Vaasa, Veernieng, Gaetah a Tulweni. Rod Veernieng si vzhledem ke své historii opět vybudoval výsadní postavení, ale moc královny z tohoto rodu byla omezována vládou osmnácti víl a vílů z dalších třech rodů, které se o sjednocení království zasadily.

 

144 PPE – První královnou v období druhého království byla Faenlen Veernieng, která proslula především kvůli svým… hmm, řekněme „vřelým“ vztahům k mužům. Jen za prvních pět let své vlády stačila vystřídat osmnáct milenců. Faenlen se nikdy nevdala a kupodivu ani nepřivedla na svět žádné dítě, proto se po ní královnou stala její mladší sestra, Tehrien.

 

109 PPE – Tehrien podepsala mírovou smlouvu s trpaslíky. Území víl mělo od té doby jasně dané hranice a také svá pravidla. Za Tehrieniny vlády dosáhlo království potřebné stability a o Tehrien se dokonce mluví jako o „druhé Zalwenii“.

 

89 PPE – Tehrien umírá při porodu. Její dítě, první dcera po třech synech, umírá spolu s ní. Mezi čtyřmi vládnoucími rody se rozpoutávají líté boje o trůn.

 

86 PPE – třetí epidemie šedé nemoci. Choroba od svého posledního útoku zmutovala a žádné léky proti ní nebyly. Víly jsou zoufalé. Rod Veernieng při epidemii téměř vymře, což značně ovlivní dějiny druhého království.

 

67 PPE - na trůn se dostává Idylwen z rodu Vaasa, první vílí královna, která nepocházela z rodu Veernieng. Nebyla příliš oblíbená a proslula pouze svou snahou co nejvíce uzavřít vílí království okolnímu světu. Byla to slabá panovnice, ale na trůnu se udržela poměrně dlouho – až do roku 14 PPE.

 

14 PPE – v tomto roce Idylwen vystřídala Evaen da Veernieng, které ale z kdysi mocného království zbyly jen trosky. Víly byly nejednotné, oslabené po epidemii zákeřné nemoci i po bojích o trůn. Tak našli Druhé království elfové.

 

 

III. Války s elfy

 

 

Rok 0 – Roztahovačný národ elfů, který do Alagaesie připlul na nádherných stříbrných lodích neznámo odkud, si mírumilovné víly velmi rychle podmanil a vytlačil je z jejich území. Královna Evaen si jejich chování nenechala líbit, svolala armádu víl a vyrazila proti elfům do boje.

Dopadlo to katastrofálně. Evaenina armáda byla rozprášena, samotná královna byla zajata, mučena, a nakonec elfy dokonce v roce 11 popravena. Tento čin víly šokoval, ale spíš než aby vyburcoval národ k dalšímu boji, naopak snížil jejich morálku. Druhé království padlo.

 

19 – v tomto roce přichází na scénu Deena da Veernieng, dcera Evaen, která se do prvních bojů nezapojovala; žila v ústraní, kde vychovávala své děti – dceru Airis a syna jménem Eru. Deena dokázala nemožné – sjednotila víly a znovu dala dohromady odboj proti elfům.

 

43 – Díky Deenině nezlomné víře ve vítězství se jí za pomoci Escalena z rodu Vaasa a jeho skupiny vílích mágů podařilo získat nejjižnější část elfského království Du Welden (území kolem jezera Röna), a založit zde Antharru (v předkladu „Odbojná“), nové království víl.

 

45 – Elfové útočí na Antharru, ohněm a magií ničí chrámy, paláce i stromové domy prostých víl. V jejich běsnění jim zatne tipec Avenruee da Veernieng, Deenina mladší sestra, která elfům názorně ukáže, jak mocná je magie víl.

 

51 – víly žádají o pomoc před elfy draky, ale ti odmítají. Smlouvu, kterou s nimi před mnoha stovkami let uzavřela Juvennei, považují za dávno neplatnou a nemyslí si, že by se jich boj s elfy nějak týkal.

 

52 – začíná válka mezi elfy a draky. Draci žádají o pomoc víly, ale hrdá Deena odmítá, stejně jako ji předtím odmítli draci. Krvavý spor mezi dvěma národy plně poutá pozornost elfů, a tak se Deeně s Avenruee podaří zapříst ochranná kouzla, která Antharru skryjí před zraky elfů.

 

53 – 325 – období klidu. Víly se z celého území Alagesie stahují do Antharry, jejíž velikost je oproti začátku téměř trojnásobná. Sestry Deena a Avenruee vládnou království společně.

 

326 – elfové znovu útočí na Antharru; zabijí mnoho víl a největší město zapálí. Deena a Avenruee stačí uniknout taktak, Deena je při útěku raněna a tak nějakou dobu řídí víly Avenruee.

 

689 – Avenruee přichází s odvážným plánem přesvědčit několik víl ovládnout oheň. Antharra byla zničena ohněm, a tak musí být ohněm zničeni i elfové. Deena s jejím plánem zpočátku nesouhlasí, tvrdí, že je to příliš nebezpečné.

 

692 – Avenruee svému milenci porodí dítě, dceru jménem Landira. Za víla se ale neprovdá a Landiru, která to odmalička nemá v hlavě v pořádku, vychovává sama.

 

703 – mladičká a důvěřivá Landira je unesena několika elfy, kteří ji mučí, aby prozradila, kde se skrývá její matka a teta, vůdkyně vílího odboje proti elfům. Landira neprozradí, nezradí svou matku, a elfové ji v rozzuření zabijí. Tato ztráta se dotkne nejen Landiriny matky, ale také Deeny, která konečně souhlasí s plánem vycvičit ohnivé víly.

 

712 – vzniká třináct Faierlakh, ohnivých víl, neskutečně mocných kouzelnic, které Avenruee osobně vede do boje proti elfům, aby dosáhla své pomsty.

 

726 – první z Faierlakh propadá ohni a sama vzplane. Avenruee se zasazuje o to, aby byla vycvičena na její místo nová, ale Deena nedovolí.

 

841 – poté, co díky zbylým dvanácti Faierlakh málem vyhoří hlavní město elfského království Du Welden, a ohnivé víly jsou za obrovských ztrát na straně elfů zničeny, je mezi elfy a vílami uzavřena mírová dohoda. Znovu vzniká Antharra, ale na úplně jiném místě, než původně byla – elfové vílám postoupí území mezi jezery Röna a Ardwen.

 

848 – Avenruee ve spánku navštíví bohyně Aalean a sdělí jí něco velmi důležitého. Není jasné co, ale Avenruee, která vždy mívala mnoho milenců, náhle nastoupí cestu pokání a vstoupí do jednoho z Aaleaniných klášterů.

 

853 – Deena se svou mladší sestru rozhodne provdat za Fatimera da Vaasa a spojit tak dva staletí znepřátelené rody. Avenruee se jejímu přání nebrání, odejde z kláštera a stane se Fatimerovou ženou. Víl je ze své manželky naprosto nadšený; Avenruee je velmi krásná, vlídná, klidná, a vždycky udělá přesně to, co Fatimer chce. Vše se změní, když jí Deena dá na starost jižní část Antharry. To se ukáže, jak je Avenruee mocichtivá a chamtivá. Fatimer ji ale miluje příliš na to, aby jí to vyčítal.

 

IV. Antharra – nová země

1040 – někdy kolem tohoto roku se situace ve vílím království konečně ustaluje. Antharra je rozdělena na čtyři části, Jih, Sever, Východ a Západ. Jihu vládne Jižní královna, která musí být z rodu Vaasa; tento titul pochopitelně dostane Avenruee. Sever má na starost královna z rodu Gaetah, západ královna z rodu Tulweni. Východ patří rodu Veernieng, který je nadřazen všem zbylým čtyřem rodům. V tomto stavu říše setrvala celých tisíc let.

 

2027 – mladá víla Turmalle je zabita na okraji království Du Varden, což znovu rozpoutá boje mezi elfy a vílami, tentokrát však agrese přichází z druhé strany, od víl. Válka trvá několik staletí a vyžádá si mnoho životů. Nikdo se už nedozví, že Turmalle zabil člověk, jeden z prvních, kteří se v Alagaesii objevili.

 

2456 – objevují se hlasy volající po změně královny. Antharra, čtyři sta let sužovaná válkou proti elfům z království Du Varden, je stále v moci Deeny z rodu Veernieng, a mnohým se to už nelíbí. Nakonec je Deena svržena královnou z rodu Gaetah a jejím manželem a ona i Avenruee, která ji podporovala, musí utéci ze země.

 

2502 – nové královně Atonii se podaří uzavřít s elfy mír. Antharra však musí království Du Varden platit mírový poplatek v podobě stříbra a drahých kamenů, které se na tomto území starodávnými metodami víl těžily.

 

2654 – zásoby stříbra se rychle tenčí a v Antharře znovu zavládá velký neklid. Královna Atonia je i s celou rodinou vyhnána z Antharry a na trůn se triumfálně vrací Deena. Avenruee se opět stává královnou Jihu a vyhání rod Gaetah, který díky Atonii vládl území Východu, Jihu i Severu. Deena se pod pohrůžkou znovurozpoutání války s elfy postará o zrušení mírového poplatku. Elfové další boje nechtějí připustit. V té době v celé Alagaesii vládne mír a elfové jsou příliš hrdí na to, aby se říkalo, že to byli oni, kdo ho porušili.

 

2656 – všichni členové rodu Gaetah jsou zbaveni nároků na Severní trůn a navždy vypovězeni z Antharry. Rod Gaetah se nakonec usazuje v Dračích horách, kde jeho potomci žijí dodnes. V témže roce je vybrán nový rod severních vládců. Jde o rod Noema, z nějž první královna Aridea da Noema vládne dobře a spravedlivě ve shodě s Deenou a ostatními vládci celých tři sta let.

 

2961 – Severní královna Aridea umírá a Antharru pohlcuje smutek. Samotná královna Deena vyjádří politování nad ztrátou dobré a moudré vládkyně. Na Arideino místo nastupuje mladičká manželka jejího syna, sotva třicetiletá víla Moanen.

 

3103 – Severní královna Moanen se ošklivě pohádá s Jižní královnou Avenruee. Moanen Avenruee vyčte, že jí závidí mládí a především její tři děti; Avenruee totiž na svět svému manželovi Fatimerovi stále ještě nepřivedla potomka, ač jsou spolu už mnoho stovek let. Jejich první dítě, narozené v létě toho roku, zemřelo pár hodin po porodu. Avenruee se cítí uražena a ublížena Moaneninými slovy a obviňuje ji, že ji uřkla a proto její dítě zemřelo. Jejich spor musí řešit samotná Deena, která dá nakonec za pravdu své sestře a Moanen uloží kát se a modlit se k bohyni Aalean a Matce Zemi za Avenrueeino očištění od kletby. Moanen to udělá, ale Avenruee to nestačí.

 

8. 7. 3104 – Gaater nyx – V překladu zlá noc. Za soumraku osmého teplomuku 3104 vílové a víly, kteří spadali pod moc Avenruee da Vaasa, vyplenili palác Moanen a rodu Noema, zabili Moanen, většinu členů její rodiny a služebnictva. Unikl jen Moanenin nejmladší syn se svou manželkou a jednou ze služek.

 

3105 – Avenruee a jejímu muži se narodilo dítě, dcera pojmenovaná Loneerei. Děvčátko už od dětství proslulo výjimečnou krásou. Loneerei nikdy nebyla příliš chytrá a díky výchově své matky byla taky značně omezená, ale to nejsou ty věci, které se o ní dočtete.

 

3178 – Avenruee přivádí na svět prvního syna, Fargona. Snivý a zvláštní chlapec zdědil svou povahu zřejmě po otci. Loneerei je téhož roku zasnoubena s mladým vílem z rodu Tarwen, který před lety dosadila Avenruee na místo rodu Noema. Ke svatbě ale nikdy nedojde, protože se mladý víl zamiluje do jiné a zasnoubení ruší. Avenruee zuří.

 

3229 – Do rodu Vaasa se narodilo i třetí dítě, sestra Loneerei a Fargona, maličká princeznička jménem Nyra. Avenruee ji od počátku miluje ze všech svých dětí nejvíc, protože je jí, co se vzhledu týče, nejvíce podobá. Vzhledem k Avenrueeiným povinnostem co se vládnutí týče však malou Nyru vychovávají spíše její starší sourozenci.

 

3242 – Fargon se zle pohádá s matkou a utíká z domu; Nyra je poslána na výchovu do aaleanského kláštera, Loneerei je znovu zasnoubena, ale ze svatby opět sejde. Deena onemocní, ale díky síle přírody se z nemoci brzy uzdraví. Ví však, že už tady na zemi nebude dlouho – vždyť je jednou z nejstarších víl – a tak určuje jako budoucí panovnici svou dceru Airis.

 

3245 – Avenruee zjišťuje, kde žije rodina její nenáviděné soupeřky Moanen, kterou kdysi dala zabít. Posílá do Du Weldenvarden své bojovníky, aby zbylé členy rodu Noema zabili. Mise není příliš úspěšná; Moanin syn a jeho žena utečou a vílové za nimi. Pak už je nikdo nikdy neuvidí. Co ale Avenruee neví, je to, že v Du Weldenvarden, ve městě Ceris, žije vychovávána Moaninou služkou Nelisou malá severní princezna Erida…

 

3247 – Nyra da Vaasa je zasnoubena se synem královny Deeny, Eruem. Aby unikla sňatku s ním, odejde do školy strážkyň, vzdá se svých titulů a stane se členkou královniny ochranky. Eru se nakonec bláznivě zamiluje do Loneerei, Nyřiny starší sestry, a tak se neprovdatelná dcera Avenruee konečně vdá. Avenruee je těžce zklamaná svou Nyrou.

 

3249 – Nyra se stává hlavní strážkyní antharrského pokladu, čtyř dračích vajec. Královna Deena v ni vkládá velké naděje a na rozdíl od Nyřiny matky ji má stále velmi ráda.

 

3252 – Nyra ukradne jedno z dračích vajec, uteče s ním k elfům a tam ho schová. Deena je její zradou těžce otřesena a opět se ozve její nemoc, královna to však přede všemi, včetně vlastních dětí, tají.

 

3253 – Nyra je V Sílthirmu dostižena a přivedena zpět do Antharry. Začíná s ní soud. Královna i její příbuzní ji prosí, aby prozradila, kde vejce je, ale Nyra mlčí. Nakonec je označena za Prokletou vílu Kaarlahk’ka a má být popravena. Podaří se jí ale svést žalářníka a s jeho pomocí utéci zpět k elfům.

 

3259 – na začátku listopadu tohoto roku podlehla královna Deena své nemoci a v úctyhodném věku zemřela. Na její místo mohly nastoupit dvě ženy; její vlastní dcera Airis a přivdaná Loneerei. Deena si v poslední vůli za svou následovnici zvolila Airis.

 

3260 – Princezna Airis da Veernieng je v lednu korunována na vládkyni Antharry a Jižní, Severní a Západní královna jí slibují svou věrnost a podporu.

 

3261 až současnost – královna Airis vládne Antharře moudře a spravedlivě stejně jako její matka, snad ještě lépe, a snaží se omezovat moc královnu Jihu, Avenruee, která touží, aby ona nebo některé z jejích děti dostaly Airisin trůn, a také královny Severu, která není z nějak zvlášť vznešeného rodu, a která za své místo vděčí právě Avenruee… 

 

Zpět na Reálie víl.


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše