TOPlist

Napsal: Islanzadí de Eamë | Kategorie: Reálie
Dne: 28.03.2020 18:15:43 FB



Čas postav v herním světě

 

Co je to čas ve světě našeho rpg? Je to velmi komplikovaná proměnná. Některé hry totiž mohou trvat jedno odpoledne, jiné dva měsíce. Přesně proto existuje tento přehledný článek, který shrnuje to, jakým způsobem postavy stárnou v poměrech reálného času a toho herního. 

 

Čas a hráč

Proč byl zaveden čas? Protože chceme zamezit zbytečným dlouhodobým hrám. Pokud k dlouhodobé hře máte opodstatněný důvod (kupříkladu šlechtici), řešíte se individuálně. Ale pokud je to postava, jejíž dlouhá hra spočívá jen v tom, že hráči píší zbytečně dlouhé posty bez smyslu, vítejte v koloběhu života. Jak jste se učili hrát posty na dvě strany o ničem, zkuste se teď naučit přesný opak - naučte se hrát dobrou a zábavnou svižnou hru. Bude se to hodit. 

 

Čas v profilech

Vzhledem k tomu, že každá rasa má odlišné požadavky na čas a tudíž jeden dílek u člověka a elfa se opravdu podstatně liší, neuvádějte letopočet narození, nemusíte uvádět ani věk postavy. Je totiž odteď jen orientační. Pouze při tvorbě nového profilu je nutné a důležité přesný věk, se kterým začínáte, uvést. 

 

Čas ve hrách

Zkrátka a jednoduše, nemluvte ve hrách o čase. Budou totiž nastávat situace, kdy se po roce potká elf s člověkem a jejich stáří se bude lišit v rozmezí roku a padesáti let. Jediný způsob, jak čas hrát, je nerýpat do něj herně, pouze metaherně. 

 

Pokud Vás to přes logiku trápí, můžeme připomenout, že na kouzelných rasách změny vidět nejsou, což se dá dobře zahrát. Nechme tedy čas pro hry stále trochu zastřený…

 

A nyní tedy již k jednotlivým časovým osám. Jeden dílek na ose všude znamená jeden reálný rok, kdy hrajete. Číslo je potom posun věku vaší postavy za tento rok.

 

 

 

Lidé

 

Rasa, která má nejkratší život. Přesto za ni můžete hrát, když to vezmete od dítěte, celých dlouhých 6 let. A to je opravdu hodně. Není třeba se tedy lekat, i když začnete hrát s člověkem v trochu pokročilejším věku, máte spoustu času na to si jej pořádně užít. A kdyby i to nestačilo? Ve výhodách, které si můžete koupit za body, je i elixír mládí! Není se tedy čeho bát. Člověk je nejvíc dynamická rasa, proto je také tolik možností, jak můžete hrát s jeho životem. Pod lidi patří i podrasa Druidů.

 

 

 

Elfové

 

Bytosti známé svou dlouhověkostí, moudrostí a kouzelností. Aby byl možný nějaký posun u elfů, skok za jeden rok je poměrně velký. Z důvodu, že elfové se mohou dožívat asi tak 3 tisíciletí, vypisovat tolik článků na ose by bylo téměř nemožné. Proto od té doby co dospějí je postup ustálen na 100 roků věku za jeden herní rok. Tabulka elfského stárnutí ještě přesněji popisuje, co se v jakých obdobích u elfů děje.

 

 

 

Trpaslíci

 

Národ, který se dožívá sice mnohem vyššího věku než lidé, zato do elfských tisíciletí má opravdu daleko. Postup zde je docela jednoduchý, po dosažení stupně dospělosti je dále každoroční posun 50 let.

 

 

 

Dračí jezdci

 

A jedna speciální skupinka navíc. Všichni tušíme, že když se z člověka stane jezdec, neumře hned v 50 letech. Proto je pro ně vytvořen tento dodatek, člověk dračí jezdec má dále postup 50 let věku za jeden rok herní. Taktéž zde je uvedeno maximum, přestože na lidské jezdce působí magie, nejsou nesmrtelní. Dožívají se kolem 1000 let. Této hranice se ovšem není vůbec třeba bát. Herně se tam není takřka možnost dostat.

 

 

Draci

 

Magická stvoření stará snad jak sám svět. Časová osa tedy zachycuje jen stupně při prvotním vývoje mladého draka, poté je postup stejně jako u elfů ustálen na 100 let věku za jeden herní rok. 

 

 

 

Poslední poznámku věnujeme křížencům a lidem ovlivněným magií. Stárnutí u nich se bude řešit individuálně u každého takového profilu. A ti ostatní? Kočkodlaci? Urgalové? Víly? No, tak ti jsou velká neznámá...

 


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše