TOPlist

Napsal: Islanzadí de Eamë | Kategorie: Archiv článků
Dne: 20.03.2020 02:24:20 FB



 

Volná postava

 

Rozhodl jsi se hrát za Volnou postavu? Výborně! Hned ti povím, co všechno musíš znát a jak volná postava funguje. Je dobré nejdřív říci, že Tvorba životopisu podléhá přesným osnovám, které v ní najdete. Jak už bylo řečeno, doporučujeme psát si životopis v nějakém textovém editoru a pracovat na něm postupně a dlouho, ušetříte čas nejenom nám, ale i sobě, protože textové editory často opravují základní chyby a ještě se v nich dobře pracuje.

 

Co se týče dalších možností, je třeba se rozhodnout, co bude tvoje postava vykonávat za povolání, kde žije a jaká kasta člověka to je. Podle toho ti stanovíme základní plat. Vždycky na konci měsíce, konkrétně poslední týden, bude potřeba napsat do chatu "Výplata" a zažádat si o ni. Jestliže si včas pošleš žádost a ta bude schválena (adminé si mohou zažádat o důkaz, že jsi vykonal svoji práci), dostaneš výplatu, za kterou si potom budeš moct koupit luxusní zboží na tržišti (koně, zbraň, dům...). Jídlo a pití se platí v měďácích, o kterých počítáme, že je zkrátka Volná postava vlastní. Tudíž základní životní potřeby, jako je obyčejné oblečení a suroviny k jídlu, můžete čerpat i bez výplaty. Zkrátka a jednoduše na to máte. (Více informací o obyčejném a luxusním zboží ZDE.)

 

Volná postava má kromě možnosti výdělku i směry, jakými se může odebírat její život:

 

První variantou je možnost studia, tedy najít si mistra, který ti pomůže vylepšit tvé schopnosti a dovednosti a povede tě správným směrem. Mistra si můžete najít dvěma způsoby - pomocí RPG, nebo jako NPC. Pokud se jedná o RPG, musí to být hráč, který vlastní postavu mistra. S takovým mistrem trvá hra obvykle delší dobu než s mistrem NPC, nicméně nabyté zkušenosti jsou větší a komplexnější, navíc tito mistři jsou vzácní a dostat se k nim do učení nebývá snadné. Pro hru s NPC mistrem je potřeba požádat nějakého vypravěče, který by se postavy ujal a hru s tebou zahrál. S NPC mistrem hra trvá pár měsíců, někdy i méně, s RPG mistrem se hra při dobré vůli může protáhnout na roky, pochopitelně s možností hraní, nicméně stále jste studenti.

 

Druhá možnost, která může nastat i po vyučení se u mistra, je postupný vývoj postavy. Tvoje postava může jít čtyřmi životními cestami:

  1. Cestou podsvětí, kde se z tebe může stát náboženský fanatik, překupník nelegálního zboží, pirát, zboník či jakákoli postavička mimo zákon.
  2. Cestou politiky, kde se můžeš dát do služeb šlechticů a mocných vůdců, dostaneš se tedy přímo do centra dění.
  3. Cestou objevitelů a tvůrců, kde se z tebe může stát spisovatel, vynálezce, nebo kdokoli, kdo vytváří nějaké nové hodnoty pro celý národ.
  4. Cestou budovatelů, kteří budují nějakou společnost, kupců, kteří otevírají nové obzory, nebo lidí, kteří postupně staví své domy, zkrátka a dobře dlouhodobě pracují na vývoji nějaké situace.

V takových cestách si můžeš užít své postavy z hlediska nějakého životního postupu. Uvidíš, jak se ti pod rukama mění a vyvíjí a pokud bude trpělivý a opatrný na život tvé postavy, můžeš objevit překrásné věci a úplně nové obzory!

 

Třetí možností se ti otevírá úplně jiný úhel pohledu na život. Ve chvíli, kdy tvoje postava absolvuje jednu nebo obě předchozí varianty, je nas slunce jasné, co bude jejím dalším cílem - usazení. Samozřejmě nemusí vůbec procesem sebeobjevování projít, nicméně pro postavu, která se chce usadit je dobré mít už nějaký životní základ. Proto jestliže míříš rovnou na tuto možnost, nezapomeň je v životopise zohlednit. Postava, která se usadí má dvě možnosti. Může si zkrátka žít svůj život a nic neřešit, což se ale v prvé řadě za chvíli omrzí a v druhé řadě se to vyhýbá postavám něžného pohlaví, protože pokud zabrousíme do jakýchkoli dějin, ženy vždy byly závislé na péči někoho jiného. Chcete-li si tedy založit ženu, nemůžete si jen tak žít svůj život, ale musíte si zajistit zázemí. Tady nám tedy vzniká druhá možnost při usazení postavy - tvorba rodiny!

 

Ve chvíli, kdy se rozhodneš založit si rodinu, čeká tě poměrně dlouhý, nicméně zajímavý proces. V první řadě se musíš oženit, nebo vdát. Tato situace může nastat dvě způsoby - vezmeš si jiného hráče, bude se tedy jednat o RPG svazek, kdy tvůj druh bude aktivní, budete vše rozhodovat ve dvou, hra se bude odvíjet pod dvojím dohledem. Taková hra může být zábavnější, nicméně může se ti stát, že se s druhým hráčem zaseknete na místě a v podstatě už nevytáhneš paty do světa. Budete rádi, že stihnete přežívat. Druhý způsob jak získat manžela je svazek s NPC postavou, tedy tvůj druh bude existovat, ale budeš s ním moci nakládat dle svého nejlepšího přesvědčení. NPC postava manžela či manželky nemůže zasahovat do hry, nebo hrát s jinými hráči než s tebou, nicméně můžeš ho ovládat jak ty, tak vypravěči. Hra se tedy stane pestrou a barvitou, navíc nebudeš limitován reakcí jiného hráče a ještě budeš moct pokračovat v procesu tvé postavy. Chceš být nešťastný aloholik co nezvládá rodinný život? Nebo naopak perfektní pokračovatel rodu milující své děti a budující své řemeslo? Můžeš být obojí. 

 

Dostáváme se do další fáze vztahu, což je fáze života po svatbě. Tady máš v podstatě tři možnosti. Můžeš i se svým partnerem zkrátka přežívat, žít jak se říká "z ruky do huby" a zkrátka si jen tak existovat a žít. Nebo můžeš začít i se svým druhem budovat - můžete stavět dům, zakládat rodinu (pokud to tvoje rasa umožňuje) nebo můžete budovat své řemeslo - stát se nejlepším kovářem v království, nejlepším koželuhem, ševcem, švadlenou... Povolání je hodně. Anebo si s třetí možností můžete stvořit dítě. I u dítěte jsou tu dvě varianty, může se jednat o dítě RPG kdy si dítě do určitého věku vychováváš jako NPC a pak si ho necháte jako normální hrající postavu, která může celý proces začít od začátku ale úplně od jiného konce. Pokud se ale rozhodnete pro NPC dítě, určitou dobu je dítě v domácnosti jako hrané NPC - můžou ho hrát rodiče nebo vypravěč, a po uplynutí oné doby se dítě osamostatňuje, vylétá do světa a mizí ve víru Alagaesie - zkrátka si žije někde svým vlastním životem a ty už o něm máš jen takové zprávy, jaké si sám vytvoříš nebo jaké vytvoří vypravěč. Pokud nerozumíš tomu, co znamená zmizet ve víru Alagaesie, představ si jakoukoli část Alagaesie a projdi se městem. Představuješ si ulice opuštěné? Tak to je mylná představa. Alagaesie je totiž skutečně zalidněný svět, tudíž všude kolem tebe se pohybují NPC, na které můžeš reagovat. Sice nemají životopisy, které by sis mohl přečíst, nicméně všude kolem tebe jsou lidé a ztratit se ve víru Alagaesie znamená stát se jedním z těchto NPC. Zkrátka postava si žije svůj život, přičemž pokud má životopis, je přesunut do Archivu postav.

 

Největší legrace na založení rodiny je fakt, jaké jsou náklady na udržení takové rodiny, na výchovu dětí, nebo na věno pro dceru. Nezapomeň se všemi těmito věcmi počítat, pokud se rozhodneš pro tuto variantu - všechno se ti bude odečítat s tvého platu a na věno si budeš muset našetřit. 

 

Hra za volnou postavu je tedy skutečně jen pro hráče, kteří si přijdou na Alagaesii užít svůj volný čas, ale nechtějí ho do ní investovat všechen. Hra za volnou postavu je časově nenáročná a ač nemusí být vždycky zábavná, existuje spousta způsobů, jak hru okořenit. Například co bys dělal, pokud by tvoji rodinu postihly horečky? Nezotročí tě někdo během příštích dvou týdnů? Už sis napsal domácí úlohu na příští setkání s mistrem?

 

Chceš se tedy ubírat tímto směrem?

 

Ano, chci hrát za volnou postavu!

 

Zpět

 

 


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše