TOPlist

Napsal: Aireen | Kategorie: Knihovna
Dne: 16.10.2016 22:45:43 FB



 

Kvetha Fricaya! Zdravím přátelé! Mockrát vám děkuji za vaši podporu a pokračující nadšení pro Odkaz Dračích jezdců. Safira by byla ohromena! Moji čeští čtenáři jsou úžasní! Atra esterní ono thelduin.

 

Christopher Paolini

 
 

Setkání se Stvořitelem

Autor reportáže: Idaron
 
 
Drazí Alagaësijští tvorové, netvorové i patvarové! V této historicky první nealagaësijké reportáži z venkovního světa bych vám všem, kteří jste nemohli přijet, chtěla popsat akci Humbook, která se udála 15. 10. 2016 v Praze. Má to jeden konkrétní důvod: jako jeden ze zahraničních hostů zde byl přítomen - ano, tušíte správně - sám veliký Christopher Paolini, náš Stvořitel s velkým S! Jelikož jsem pochopitelně coby nadšený čtenář byla přítomna, poskytnu vám v krátkosti své svědectví z první ruky!
 
Christopher Paolini započíná svou besedu
 
Christopher Paolini byl samozřejmě lákadlem na celý Humbook a drtivá většina nacpaného sálu držela v náručí jednu i více z těch dobře známých bichlí v modré, červené, černé i zelené vazbě, a někteří jedinci řádně obdařeni muskulaturou i ten obrovský svazek, který můžete vidět na fotografii vpravo na červeném stolku, kde se v závěru besedy křtil, a který obsahuje všechny čtyři díly pohromadě.
Christopher toho vyprávěl spoustu. Od toho, jak jako malý odmítal číst, čemuž ho matka (učitelka v blízkém městě) rázně odnaučila, přes domácí studium, které nikdy nemělo prázdniny a tak jej dokončil v patnácti letech, až k tomu, kdy se pouhé tři měsíce po konci školy, odříznut od řádné civilizace, začala nudit takovým způsobem, že na pozemku začal kopat obrovskou jámu… leč, jámu dokončil, zastřešil, vytvořil do ní tunel, pokusil se z ní udělat vikingskou síň… a pak se nudil dál. A díky tomu se pustil do vymýšlení a následného psaní Eragona, prvního dílu Odkazu Dračích jezdců. 
 
***
 
Mimo mnohé jiné řekl, že udělá opravdu velice krátké čtení ze všech svých čtyř dílů. A byl to skutečně zážitek, neboť přečetl tohle:
 
ERAGON
“Vítr skučel nocí a přínášel s sebou vůni, které změní svět.”
//kdo pozná, kde tuto větu najdeme? :)
 
ELDEST
//tady Christopher učinil čtení v elfském a trpasličím jazyce, oboje jsem pro vás nahrála… a zjistila jsem, že jsem elfštinu vždycky četla úplně špatně.  ;)
 
 

- video, kde Paolini mluví elfským jazykem (to mu prý nejde)
 
 
- video, kde Paolini mluví trpasličím jazykem (to mu prý zase jde)
 
 
BRISINGR
“Zemři, bídný člověče!”
//nejsem si jista, kde v knize se tato věta (možná ještě jinak přeložená) vyskytuje, ale Paolini byl toho názoru, že je to věta, bez které fantasy kniha nemůže být fantasy knihou a je na ní po spisovatelské stránce nesmírně pyšný :D
 
INHERITANCE
“The end.”
//netřeba komentáře, docela chápu, proč je tohle jeho nejoblíbenější část Inheritance :D
 
***
 
Nemůžu to popsat všechno, byla toho spousta a byla to jedna z nejhezčích besed, na jaké jsem v životě byla. Paolini odpovídal na spoustu otázek, dozvěděla jsme se tak, že například ví, že v Norsku existuje město Trondheim a u Grónska Ellesmérovy ostrovy (ano, byl to můj dotaz), ale že tyto názvy nevyužil vědomě, ale jelikož kvůli trpaslíkům hodně studoval severské země, nejspíš mu to uvázalo někde v paměti, protože náhoda to asi nebude… 
 
Dále jsem zjistila, že jméno Eragon se mu zalíbilo proto, že (Eragon - E) + D = Dragon. ;)
 
Na otázku ohledně své nejoblíbenější postavy řekl, že to nejde zodpovědět, jelikož má rád všechny postavy, ale zmínil například Safiru, Elvu, Eragona, Nasuadu, Aryu…
Někdo se zeptal, co si myslí o filmu. Myslím, že mluví za všechno, že celý sál včetně Paoliniho se začal strašně smát. Zpětně pak říkal, že kdo by nebyl nadšený z toho, když se mu rozhodnout zfilmovat knihu… jenže ač se prý hodně snažil, nakonec převládla představa režiséra a scénáristů…
 
A ještě jednu zajímavost pro vás mám, abyste věděli, proč musel Paolini svoji první verzi Eragona řádně přepsat… pusťte si video na youtube, zhruba 12.00 min. ;)  Je tam dále i jeho čtení z Brisingru. Jiná videa jsem zatím žel na youtube nenašla… https://www.youtube.com/watch?v=5De86huB2ak
 
 
- dav se ze všech stran vrhá roztrhat Paoliniho (a to nevidíte to po stranách a vzadu)
 
 
Co se týče autogramiády, která přišla po křtu onoho kompletního svazku Odkazu Dračích jezdců (mimochodem, kmotra vybral Paolini přímo z řad diváků), byla trochu špatně zorganizována. K Paolinimu se drali všichni ze všech stran, byl to boj a tahanice, a organizátoři neměli dost autority, aby přinutili poslechnout všechny nadšené fandy… a tak se nakonec ti poctivější, mezi které skromně patřím i já s rodinou, dostali k samotnému autorovi až po dvou a čtvrt hodině stání ve frontě v příšerném dusnu a vedru, tělo na tělo…
Čekali byste, že autor bude ze všeho toho horku, zmatku a podepisování podrážděný… nemohli byste se mýlit víc. Zářil jako sluníčko, vtipkoval, smál se,fotil se, byl nadšený z toho, že mám se sestrou tričko s Fírnenem a podepsal všechno, co jsme před něj dali, s takovou energií a zářivými úsměvy, jako bychom byli první v řadě. Což jsme tedy OPRAVDU nebyli.
Lidi, dlouho jsme neviděla nikoho s takovým úsměvem a takovou energií a charismatem.
 
***
 
No a pak to, co vás všechny jistě nejvíce zajímá. Původně jsem chtěla tu čtvrtku ustřihnout v půli, aby nebyla tak děsivě velká, ale buďme rádi, že jsem to neudělala. Když jsem přišla na řadu, v krátkosti jsem mu vysvětlila,, o co jde, co jsme a co děláme… a že jsem tu za Alagaësijskou komunitu a jestli by nám mohl podepsat a eventuelně přidat nějaký vzkaz Zamyslel se. Pak si převzal čtvrtku a začal psát. 
A psal. A psal. Čekala jsem větu a podpis, ale kdepak. To jeho nádherné písmo úhledně pokrylo většinu papíru, načež se Christopher znovu zamyslel a začal kreslit dolů pár malých hor. Juchů! A za nimi další malé hory. A pak jezero. A slunce. Juchuchů! A pak horám přidal sněhové čepičky a začal je stínovat. Juchuchuchuchů! Pak zavřel propisku, kriticky se na své dílo podíval… a vzal lihovku a začal hory stínovat i lihovkou. JUCHUCHUCHŮŮŮŮ! 
 
- Christopher Paolini píše vzkaz pro Alagaësii!
 
 
Myslím, že nás bude celá ta fronta za námi ještě dlouho nesnášet, protože si to navzdory těm hodinám co měl za sebou i před sebou opravdu užíval.
 
Nakonec nezbývá než splnit úkol, který mi dal. Když mi pro vás vracel mou čtvrtku, jejíž cena tou chvílí stoupla o dvě stě procent, řekl mi:
“Say hi to everyone!”
 
 
So, I’m SAYING HI TO EVERYONE!
 
 


- Autor webu: Správce říše - Autor skinu: Správce říše